maandag 4 april 2011

Een zingende president


 Het is nu officieel meegedeeld, de eerste resultaten duiden Michel Martelly aan als nieuwe president in Haiti. Hij versloeg de voormalige First Lady Mirlande Manigat, reeds jaren senator van het land. Michel Martelly heeft helemaal geen politieke ervaring, hij is carnavalzanger van Haiti.Het AFP nieuwsagentschap meldt dat Martelly wint met 67.57% van de stemmen. 
De Carraibische staat stemde op 20 maart. De resultaten komen zo laat omdat er een onderzoek gestart was naar fraude. Martelly voerde campagne met de boodschap van verandering, het breken met de corruptie en wangedrag van politiekers in Haiti.
De nieuwe president wordt ook 'Sweet Micky' genoemd. Hij is 50 heeft geen politieke ervaring. Hij zingt vooral Afrikaanse en Latijnse ryhtme en blues.
 Haiti is een van de armste landen en werd vorig jaar ook nog eens getroffen door een vreselijke aardbeving. De blauwhelmen zijn nog steeds aanwezig en wachten nu af of de vrede op de straten zal gerespecteerd worden. De Verenigde Naties hebben biljoenen dollars gegeven aan het Haitifonds om de reconstructie aan te vatten. Zij hopen dat deze uitslag stabiliteit zal brengen.
Er zijn nog andere voorbeelden dat superstars staatshoofden kunnen zijn en kunnen groeien in hun politieke rol. We kennen Melina Mercouri in Griekenland die van actrice senator en minister van cultuur werd in Griekenland. Ook de Verenigde Staten had een acteur als president, of was het andersom? Ronald Reagan was superster van het witte doek voor hij de politiek inging. Klein detail: in zijn jeugd had Ronald een bijnaam van zijn vader: dutch, of de hollander, omdat hij klein en gedrongen was...
En in Belgie hebben we ook voorbeelden:
Koenraad Desiré Arthur (Koen) Crucke (Ledeberg (Gent), 11 februari 1952) is een Vlaams zanger, acteur, auteur (van dieetboeken) en politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten