vrijdag 17 juni 2011

Zeus verlijdt Europa

Europa is een mooi meisje waar Zeus stapel verliefd op wordt. De dochter van de Fenicische koning is dan ook een beeldschone meid. Zeus had een echtgenote die weinig geduld had met haar overspelige echtgenoot. Hera hield hem scherp in het oog en Zeus moest daarom een list bedenken om een zoentje aan Europa te ontstelen. Hij veranderde zichzelf in een witte stier en nam het speelse meisje op zijn rug en stoof met haar de zee in. Hij zwom tot aan Kreta waar hij zijn ware gedaante terug aannam en in de schaduw van een boom de liefde bedreef met zijn geliefde. Europa gaf Zeus drie zonen: Minos, Rhadamanthys en Sarpedon.
In dit verhaal vinden we de wieg van het continent Europa terug. Het Fenicische alfabet is het oudste geschrift van Europa, Minos is de vader van de Minoïsche cultuur, een van de oudste beschavingen van Europa.
Dat Griekenland in een zware krisis gedompeld zit, zou ons vooral cultureel moeten raken. Griekenland is de moeder van het culturele Europa. Dat de europese presidenten het nu iets eenser worden met elkaar om dat land te helpen, zal wel tijd worden. Sarkozy en Merkel zouden net zoals Zeus en Europa met elkaar in zee gaan en hun liefde betuigen aan Griekenland. De doorbraak is er gekomen in een reunie die voorafging aan de persconferentie de beide regeringsleiders vandaag gaven.
De twee zouden akkoord zijn gekomen om een snelle oplossing te vinden waarbij private obligatiehouders een vrijwillige bijdrage zullen leveren. Zij vragen eigenlijk aan de internationale kapitaalmarkt dat ze hun vertrouwen in Griekenland niet zouden verliezen en hun kapitaal er niet zouden wegtrekken ook al wordt het land bestempeld als instabiel, zeker politiek en sociaal gezien.
Zij willen dat de ECB samen met de private obligatiehouders praat en een plan uitwerkt  om de looptijd van de Griekse schulden te verlengen. Dit hoorden de beurzen graag. Het is ook voor europa belangrijk dat de rangen gesloten worden over de economische crisis in de euro-zone.
"Dit is een signaal dat er schot in zaak komt', zegt een Brusselse handelaar. 'Ik zie een beetje opluchting in de markt na de paniek van gisteren over een eventueel uitblijven van het reddingspakket. En nee, dit is volgens mij niet enkel om de markt te kalmeren. Ik denk echt dat het de goede richting uitgaat.' Het zijn vooral de bankaandelen die profiteren van de berichten. Dexia, dat 4,3 miljard Griekse obligaties in portefeuille heeft, gaat ruim 1 procent omhoog. KBC en Ageas winnen om en bij de 3 procent.
bron & info: De tijd.be, wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten