maandag 25 juli 2011

Belgacom verdwijnt in de wolken

Belgacom wil de uitgesproken nummer 1 worden in cloud computing in België. Om daarin te slagen, neemt het twee minderheidsparticipaties in gespecialiseerde, Belgische cloud computingbedrijfjes.
Cloud computing is een trend in de IT-wereld waarbij bedrijven niet langer zelf servers, opslagcapaciteit of software aankopen, maar die diensten via het internet gaan huren bij een gespecialiseerde partij. Op wereldschaal zijn Google en Amazon bij de grootste aanbieders van cloud computing. 'Op de Belgische markt wil Belgacom de toonaangevende speler zijn', zegt Bart Van den Meersche, verantwoordelijke voor de zakelijke divisie van de telecomspeler.
Lochristi
Belgacom neemt een minderheidsparticipatie in Dacentec, een bedrijf uit Lochristi dat datacenters ontwerpt, bouwt en exploiteert. Ook in cloudspecialist Awingu, eveneens uit Lochristi, koopt Belgacom een belang. Awingu biedt cloud-oplossingen aan aan bedrijven.
Bij beide bedrijven staan ervaren IT-ondernemers aan het hoofd. Dacentec wordt geleid door Jo Van Gorp (ex-CEO Topcom Europe, ex-Telenet), Awingu is van serie-ondernemer Kristof De Spiegeleer (onder meer oprichter HostBasket). De Spiegeleer heeft eveneens een participatie in Dacentec.
De grootte van de investering wordt niet bekendgemaakt. Belgacom krijgt een zitje in de raad van bestuur van de twee bedrijven. De telecomgroep zal de nieuwe diensten naar eigen zeggen 'opnemen in haar bredere portefeuille'.
bron: detijd.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten