zaterdag 9 juli 2011

Meer en sterker Europa

Het Europese parlement wil zijn invloed verruimen. Hiervoor werken ze deze week aan een nieuwe strategie. Voor hen is het belangrijk wat ze voor de mensen kunnen doen. Verder hebben ze weinig te zeggen op nationaal gebied in een land, maar als het ten goede komt van de mensen, worden hun richtlijnen vaak wel overgenomen. Deze keer gaat het over het welzijn van de consument. Meer bepaald over de etikettering van voedsel. Vaak is deze nog te vaag. Nu wordt beslist dat men er duidelijk moet opzetten of ze suiker, zout, vet, en welk vet, bevatten en vooral op een manier dat het makkelijk is voor de mensen om te begrijpen wat er staat. Glenis Willmott van de labourpartij van het Europese parlement, wil meer duidelijkheid schapen. Zij vindt dat de voedselbedrijven teveel bochten vinden om de etiketten heel vaag te houden.
Naast dit probleem, wil Willmott ook nog een ander knelpunt oplossen. Zij wil niet meer dat mensen die achter het stuur zitten, gestoord worden door berichtjes op hun gsm die reclame zijn. Het stoort de bestuurder en het is totaal nutteloos, vindt ze. Daar aangekoppeld wil het europese parlement ook dat de kosten van mobiel bellen naar beneden gaan. Er komt een nieuwe overkoepelende prijs voor roaming. De openheid van transport van goederen en mensen in europa staat in schril contrast met de dure prijzen van het overschakelen naar een andere provider in een ander land. Het doorgeven van data is tot nu toe heel duur. Het zal mogelijk gemaakt worden dat reizigers in andere landen gemakkelijk kunnen overschakelen naar andere providers. In 2012 willen ze dan ook de prijs van de internationale telefoonverkeer naar beneden, zoals bellen of versturen van SMS. De Schotse Europarlementariër zegt dat het een grote overwinning is voor de consument. De Schotse delegatie waarschuwt de mobiele telefoonproviders over het opslaan van hun prijzen en het uitvinden van nieuwe toelages voor nieuwe service. Catherine Stihler zegt dat deze bedrijven zeer creatief zijn in die dingen. Als laatste kwam deze week ook nog het verdrag tussen Zuid Korea en Europa op de tafel. Dit handelsverdrag zou de handel een duw geven van 20% voorwaarts, aanzienlijke biljoenen euro meer per jaar.
De toespraak van Donald Tusk aan het Eu parlement stond in het teken van de Poolse presidentschap. De Poolse eerste minister zei dat het doel van Europa elke keer weer wordt versterkt, nl. het verspreiden van democratie en dat dit vooral in Oost Europa te merken was. Ook zei hij dat het antwoord op de Europese crisis meer Europa is, meer Europese integriteit. Dit vraagt om een sterker Europees instituut. De Poolse eerste minister hield alles wel wat in het vage: meer Europa, meer solidariteit, meer engagement. Over de praktische problemen zoals jongeren werkloosheid, sprak hij niet.
Toch viel de roep om meer Europa niet in dovemansoren. Er zijn parlementariërs die dat inderdaad willen en verdedigen. Zoals de Duitse Schultz die Europa veroordeelde voor het verbreken van het Schengen-akkoord door het vrije transport van mensen te beperken. Dit werd ingegeven door nationale regeringen en niet door de Europese gedachten. Europa mag deze nationale wensen niet teveel volgen, vindt hij. “Europa is het sterkste wanneer het de mensen verdedigt en niet de nationale regeringen. De agenda van Europa moet vooral de mensen centraal stellen, als we verglijden naar een nationale papengaaien-gesprek, verliest EU zijn sterkte en mist het zijn doel.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten