zondag 30 oktober 2011

Vet Taks

Denemarken is begonnen met de Vet Taks in te voeren. Dit wil zeggen dat ongezonde voeding extra belastingen krijgt. De filosofie is ongeveer het zelfde als de sigarettentaks: ongezonde manier van leven is duur voor de staats- en ziekenkas. Het is ook een originele en gezonde manier om geld in het laadje te krijgen. Want een hoger kostenplaatje verandert het gedrag van mensen.



Dat zag de redactie het afgelopen jaar in de miljoenenstad Buenos Aires. Nog geen maand na de hogere verkeersboetes en het invoeren van het puntensysteem op het rijbewijs, reed bijna niemand meer door het groen. De automobilisten stopten ook zeer vlug voor het zebrapad en niet erna, zodat je als voetganger moest zigzaggen en moest uitkijken naar de andere auto's die groen hadden en de putten in de weg vermeden en zo de zolen van je schoenen reden.
Nu een jaar later is het verkeer in Buenos Aires 'leefbaar' en dit door de prijs te verhogen van roekeloos gedrag. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat een 'vet taks' de mensen gezonder zal doen eten. Bij de sigaretten is het maar half gelukt, maar daar speelt een andere rol mee: verslaving, en dat is moeilijker te veranderen.
De 'Vet Taks' slaat op voedingsmiddelen met transvet in. Het slaat op chips, hamburgers en dergelijke. Niet alleen in Denemarken willen ze de voedingsgewoontes veranderen, ook Cameron in Engeland wil dat de Engelanders gezonder eten, net zoals in andere landen van Europa. Hongarije wil een taks op alle voedingswaren waar een hoog vetgehalte, suiker en zout in zit. Zij gaan verder en willen ook frisdranken en bier extra belasten. De extra 70 miljoen euro die dit zal opbrengen, wordt in gezondheidsprogramma's gestopt. Ook Roemenië en Finland debatteren over de 'Vet Taks'. Het lijkt wel alsof Europa een offensief inzet tegen obesitas, dit na een alarmerend signaal van de medische wereld.

De Duitsers gooien het over een andere boeg. Zij willen geen extra taksen invoeren voor ongezonde voeding, wel willen ze meer opvoedende programma's over gezond eten en diëten. Zij vinden dat een taks op voedingswaren de consument kan verwarren. Anita Käding van de Duitse Taksbetalers organisatie, zegt: "Als voeding opslaat op basis van zijn inhoud, is dat moeilijk uit te leggen, de mensen begrijpen dit niet en raken dan verward." Volgens de redactie is dit meer een aanslag op het intellect van de Duitse gemeenschap. Het zou juist wel transparantie kunnen brengen, want er zouden heel wat light producten opslaan, waarvan wij dachten dat het gezonder en minder dikmakend was.
De GNK begint reeds met een campagne: een mooie kleurprent voor de allerkleinsten. De mooiste krijgt een gratis abonnement op onze krant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten