maandag 7 november 2011

Afrika hertekent met chinese inkt

GARBAHAAREY (ANP) – Een van de mogelijke uitkomsten van de oorlog tegen al-Shabaab in Somalië is de erkenning van Azania, een nieuw ’land’ in het zuiden van Somalië. Het buurland Kenia, dat sinds 2 weken bezig is met een militair offensief tegen de radicaal islamitische beweging in het buurland, is voorstander van zo’n bufferstaat. Het Oost-Afrikaanse land krijgt daarin steun van China.
’President’ van Azania, dat ook wel Jubaland wordt genoemd naar de rivier die door het gebied stroomt, is Mohamed Abdi Mohamed. Hij was in het verleden minister van Defensie van de zwakke federale regering in Mogadishu.
De politicus met de bijnaam Gandhi werd in april benoemd tot staatshoofd van Azania, tijdens een ceremonie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Gandhi, in het verleden in Frankrijk hoogleraar antropologie en geschiedenis, gaf destijds al aan dat hij alles zou doen „om Jubaland te bevrijden van extremisten”, zo meldde dagblad The Nation in Kenia.
Dat laatste land wil net als China een diepzeehaven aanleggen bij Lamu, niet ver van de grens met Somalië. China wil volgens een WikiLeaksdocument miljarden investeren in onder meer een oliepijpleiding tussen Zuid-Sudan en Lamu. Peking wil de haven via nieuwe wegen en spoorlijnen verbinden met Ethiopië en Uganda. De economieën van deze landen zullen in de komende jaren fors groeien, net als die van Kenia. Azania kan een bufferstaat vormen tussen de nieuwe infrastructuur in het noordoosten van Kenia en het oorlogsgeweld in Somalië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten