maandag 9 januari 2012

Belgische begroting krijgt Europees vertrouwen

De Belgische regering moest zijn huiswerk herzien. De Europese commissie had zijn twijfels over de goede afwerking van de Belgische begroting. Di Rupo riep zijn ministers bij elkaar, die ipv 8% meer zouden verdienen, nu 5% terug geven aan de Belgische schatkist. Overuren niet bijgerekend. Stapsgewijs komt alles in orde, zegt Europa nu. De Minister van Financien, Steven Vanackere, heeft de commissie kunnen overtuigen.
Het was een roerend weekeinde voor het kernkabinet. Ze moesten eerst een typfout rechtzetten, daarna de Koning overtuigen om zelf zijn alarmcentrale te betalen en geen opslag te vragen aan de Belgen, nog enkele uitgaven in de ijskast steken, alvoorens ze deze morgen op Radio 1 ons konden overtuigen van hun goede bedoelingen.

"Dat de Europese Commissie nu voorwaardelijk vertrouwen in de begroting heeft, sluit voor mij op een positieve manier de heisa af", zegt Vanackere. Zaterdag is er reeds gepraat met Olli Rehn, europese commissie, en kregen ze terug het vertrouwen. België kan voorlopig de 700 miljoen boete afwenden, dat is de som die staat op het overschrijden van de 3% grens van het begrotingstekort. Het is spijtig genoeg maar voor een maandje opgeschoven. De 1,3 miljard euro die onder het Belgische ijs is gelegd, komt dan weer terug boven. Deze uitgaven zijn immers gepland in de regeringsovereenkomst. Maar dat horen we in februari dan weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten