dinsdag 24 januari 2012

Di Rupo I


Uit een rapport van Ernst&Young blijkt dat België naast Hongkong, Ierland en Singapore, afhankelijk is van de buitenlandse handel. Dat wil zeggen dat België een open economie heeft. Ernst&Young vergelijkt de 5 onderstaande waarden en maakt dan een rangschikking op:
Handel, Kapitaalbewegingen, Technologie, Buitenlandse werknemers, Culturele integratie

Op grond van deze ondervindingen stijgt België dit jaar van de zesde naar de vierde plaats. Ons land scoort zo hoog omdat we afhankelijk zijn van de globale ontwikkeling, wat betreft onze economie. Dat heeft voor- en nadelen, zoals alles. Wat belangrijk is om weten, is dat de economische sturing van ons land hierdoor anders is dan een land dat economisch minder internationaal gericht is. België is een service land, en de meeste service zijn tegenwoordig geglobaliseerd. De politiekers moeten hiermee rekening houden. Onze economie heb je als land minder in de hand, je gaat mee met de globale jojo. 

In dit licht kunnen we de boodschap van Elio Di Rupo aan Duitsland beter begrijpen. België zat aan de wieg van Europa, de EU is er bij ons met de paplepel ingegeven. Dat nu Frankrijk en Duitsland het voortouw nemen, ligt in de lijn van wat Europa is: solidair zijn. Dat wil niet zeggen dat zij meer Europeaan zijn dan de andere lidstaten. uitsland kan moeilijk dezelfde aanpassingen in België wensen dan in eigen land, gezien hun gesloten economie. Di ]Rupo vraagt Europese eenheid, met nationale eigenheid, de kern van de Europese gedachte.
Langs de andere kant is het dan weer spijtig dat onze premier niet naar het WEF in Davos gaat. Zeker door onze globaliserende economie, is het belangrijk om op wereld fora aanwezig te zijn. 'Zeker als een open economie in een geglobaliseerde wereld moet België tonen dat het er staat', zei Leterme maandagochtend op de VRT-radio. 'Davos is een kans om heel wat bilaterale contacten te leggen. Het zijn drie, vier dagen om mensen te zien waarvoor je anders de wereld moet rondreizen', aldus Leterme. 'Het is een plaats waar bijna iedereen is die meetelt in de wereld, zowel politiek als economisch.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten