dinsdag 24 januari 2012

Wetenschap bezint en informeert

De ontdekking dat het H5N1-griepvirus zich kan ontwikkelen tot een gevaarlijk via de lucht overdraagbaar virus, heeft tot een fel maatschappelijk debat geleid. Om daartoe ruimte te bieden wordt het onderzoek wereldwijd tijdelijk stilgelegd.Vorig jaar startte er een verwoede dialoog tussen publiek, pers, politiek en wetenschappers omtrent het onderzoek van de vogelgriep. De Amerikaanse overheid adviseerde om de gegevens van het onderzoek niet in detail te publiceren, wat niet echt de bedoeling kan zijn van een maatschappelijk wetenschappelijk onderzoek. De pauze die de wetenschappelijke wereld inlast werd uitvoerig uitgelegd in de tijdschriften Science en Nature. In tal van congressen en workshops willen zij uitleggen dat het onderzoek, zoals gelijk welk ander onderzoek, veilig en met de nodige voorzorgen wordt uitgevoerd.
De politiek staat op het punt om maatregelen te nemen qua wetenschappelijk onderzoek, naar aanleiding van de kritiek op de vogelgriep onderzoeken. Dit zou een weerslag hebben op andere onderzoeken, vandaar dat de pauze en de bezinningsperiode heel belangrijk is.
Deze periode loopt over 60 dagen, en ging in op 20/1/12. Er werd niet bijgezet of het over werkdagen, dan wel reële dagen gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten