maandag 6 februari 2012

Ebooks en sterven

Video kills the radio star, een liedje uit '79. Achterhaald werd later bewezen. Nu zit de angst er weer in met de ebooks. Jonathan Franzen is bang dat het een fataal effect zal hebben op de wereld. Dat zal inderdaad zo zijn, maar of dat fataal is en of je er bang voor moet zijn, is nog de vraag. Franzen beweert dat echte lezers steeds naar de gedrukte versie zullen blijven grijpen. Waarschijnlijk zal dat nog wel een generatie duren, inderdaad. De babies die nu hun Nijntje Konijntje op de pc, ipad en ebooks te zien krijgen, zullen helemaal geen gedrukte versie vragen als ze 31 zijn en intellectuele lezers worden.
Toch worden er nog heel wat kranten en tijdschriften gevuld met het bange deuntje van 'video kills the radio star'.
Jonathan Franzen, een bestsellerschrijver, ontzegt zich alle internetconnectie als hij schrijft. Op een congres in Colombia zei hij "waarschijnlijk zal binnen 50 jaar niemand nog een gedrukt boek vragen, maar ik wel. Ik lees een boek alsof het een relikwie is. Het begint bij het nemen van het boek uit de boekenkast. Dat geeft een zekerheid in mijn leven."  Verder spreekt hij over het verlies van de layouters, die het juiste printsymbool kiest, de juiste ink op het juiste papier. Aan een boek is gewerkt, meer dan aan een ebook-versie, vindt Franzen. Dit geeft een meerwaarde aan de literatuur, gaat hij verder. De angst van de schrijver ligt hem in het laatste zinnetje: "ebooks zijn gewoon niet permanent genoeg." Wie schrijft die blijft, zit er bij een ebook niet meer in. Een oud boek onder het stof van 100 jaar geleden, het is een juweeltje. Ebooks worden gewist, of raken tenminste nooit onder het stof, wat net als een fles wijn is van 1965 dat afgestoft werd door een overijverige interieurverzorgster.
Daarin heeft hij een punt. In een tijd van nieuwe technologieën komen nieuwe waarden aan bod. Dat leert ons de geschiedenis. Poezie-boekjes die rondgingen in de klas werden door mijn generatie als relikwieën bekeken, nu gaat facebook de wereld rond. Denk aan de fotoboeken uit onze jeugdjaren, nu is het fotoshop al wat de klok slaat, en veel prettiger dan die kleverige collages die we maakten.
"Ik vrees dat de wereld niet meer werkt als we al wat permanent is, afschaffen. Een van de voordelen van sterven, is dat ik dat niet meer zal moeten meemaken." De angst voor verandering zit er goed in bij deze schrijver.  Gelukkig zijn er mensen die de uitdaging van het veranderlijke wel aangaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten