maandag 30 juli 2012

American Samoa, reisje waard

De goednieuwskrant is aan vakantie toe. Vandaar de interesse in plaatsen waar we niet elke dag naartoe kunnen. Vakantiebestemmingen met een speciaal plaatje, daarin kan je American Samao wel onderbrengen. Net als Hawai lijkt het ons een droom om er een weekje te vertoeven. Maar is dat ook zo? Weten de Samoaers hoe ze de toeristen moeten aanpakken?

Drie jaar geleden woedde er een gruwelijke tsunami over een deel van de stranden van het eiland. Nu drie jaar later, wordt het dorp van de 385 inwoners bezocht door de Eerste Minister van Nieuw Zeeland, dit in het kader van de week van de vriendschap tussen Nieuw-Zeeland en Samoa. Het vriendschapsverdrag tussen beide landen is uniek. Samoa is het enigste land in de wereld, waarmee Nieuw Zeeland een vriendschapsverdrag mee heeft. Dit verdrag is gestoeld op diepe wortels naar de verbondenheid van deze twee landen, zowel in cultuur, als taal en gewoonten. Nieuw Zeeland heeft een grote populatie van Samoa-immigranten. Deze kwamen naar het eiland tussen de jaren 50 en 70. De Eerste Minister van NZ komt met een grote delegatie, en heeft ook al de oppositieleiders van zijn land uitgenodigd om aanwezig te zijn. De hele week zullen er vieringen gehouden worden om de 50ste verjaardag van het vriendschapsverdrag te vieren. 


Het komt niet vaak voor dat er een vriendschap wordt gevierd tussen twee landen. Wij in Europa zien de vrede en de vriendschap tussen (buur)staten als een bijna 'normale' zaak. Zelfs de verlofdagen voor de wapenstilstanden worden een voor een afgeschaft.

CEO man McDonald goes ECO

McDonald is al een paar keer aangevallen voor zijn ongezonde voeding en eco-onvriendelijke werkwijze. Als de druk te groot wordt, passen ze hier en daar wat regeltjes aan. Zo kan men nu al een tijdje enkel een slaatje bestellen, terwijl dat vroeger enkel in een menu kon. Toch blijft de afvalberg en de zout- en suikeroverlast groot. Als je tegenwoordig een watertje wil bij je menu, moet je (in Argentinie) 40 cts bij betalen, terwijl de suikerhoudende frisdranken gratis bij het menu worden geleverd. Volwassen en bewuste mensen kunnen uiteraard altijd kiezen, toch is het voor kinderen moeilijker. Het Happy Meal blijft voor hen een belevenis en voor het lichaam een regelrechte aanval op alle logische regels van de voedingsleer. Er is nog veel werk aan de winkel. Dat dacht ook de voormalige CEO van McDonald, Mike Roberts.
 Hij startte een voedingsketen die al die ingredienten heeft, die we bij McDonald missen: duurzaam en gezonde voeding. Kijk eens aan, uit de cheeseburger factory ontpopt zich een voedingsverbeteraar.
De keten, enkel nog voor de Noord-Amerikanen, werd Roberts's Lyfe Kitchen gedoopt. Het is ook een fast-food keten, maar eentje waar je gezond van wordt. Op het menu staan kant en klare menu's bereid zonder room, boter, witte suiker en hoog geraffineerde bloem, transvetten en additieven die niet gezond klinken, zelfs met gezonde richtlijnen op de etiketten. De leuze van de Lyfe Kitchen is dan ook: 'hou van jou dagelijkse voeding'.
De kleine gezonde ingrepen die McDonald deed, waren voor Roberts niet genoeg. McDonald mag dan wel de grootste appelverkoper geworden zijn, de afgelopen jaren, Roberts zou dit kunnen zijn voor de Brusselse spruitjes, die in de USA top of the bill zijn van de gezonde voedingslijst. Roberts wil wel iets meer zijn dan weer een gezonde keten erbij. Hij wil een bewustwording losweken bij de mensen als ze hun dagelijkse lunch verorberen. Mediterend eten, als het ware.

Bron: Inquisitor.com bewerkt door de redactie.

Bemin Europa zoals U zelf

Waar blijft de grote EU smurf ?
Europa is aan een hervorming toe. De Europeanen, jij en ik, roepen om een transparantere en duidelijkere Europese Unie. Deze roep om meer Europa is niet in dovemansoren gevallen. Er zijn parlementariërs die dat inderdaad willen en verdedigen. Zoals de Duitse Schultz die Europa veroordeelde voor het verbreken van het Schengen-akkoord en het beperken van het vrije transport van Europa-onderdanen. Dit werd ingegeven door nationale regeringen en niet door de Europese gedachten. Europa mag deze nationale wensen niet teveel volgen, vindt hij. “Europa is het sterkste wanneer het de mensen verdedigt en niet de nationale regeringen. De agenda van Europa moet vooral de mensen centraal stellen, als we verglijden naar een nationale papengaaien-gesprek, verliest EU zijn sterkte en mist het zijn doel.” De meeste verkozen EU parlementariërs weten dat hun kiezers niet nationaal zijn. De politieke Europese partijen bestaan uit verkozenen vanuit verschillende landen, nl 7 om juist te zijn. Zij kregen tenslotte hun mandaat van deze kiezer en niet van de nationale beleidsmakers. Ze willen onder dat juk uit, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ze hebben ook niets meer te zeggen op nationaal gebied in hun land van herkomst. Alleen als het goed uitkomt voor nationale regeringen, worden hun richtlijnen overgenomen. 

Aloa komkommertijd?

Vakantie is steeds komkommertijd, een traditie voor het journalisme. We kunnen schrijven over het record van het Ukelele spelen, over waar bekende personen op vakantie gaan. Enkele anekdotes van de deelnemers van de Olympische spelen, is ook leuk. Toch vergeten we niet dat het vakantie is en iedereen op reis is. Misschien is het beter om die bestemmingen eens na te gaan. En er is goed nieuws te rapen in de vakantiebestemming bij uitstek van al wie droomt van mooie natuur, vriendelijke mensen, zon, zee, strand en surf. Nee ik heb het niet over de Belgische kust, dat zou natuurlijk in dit plaatje passen, maar het is iets verder.
Zegt Waikiki u iets? Maui? Molokai?

Een bos onder het ijs

In juni verscheen in Science het relaas van een wetenschappelijke trip naar de Artic Zee. Deze reis werd betaald door NASA. De bedoeling was om het biologische zeeleven te onderzoeken en welke invloed de opwarming van de aarde heeft op deze meest getroffen plaats op onze planeet.
Het artikel in Science is vooral belangrijk voor de ontdekking van een groot aantal fitoplakton onder de ijskap. Voor de wetenschappers was het alsof ze een bos ontdekten in het midden van een woestijn. Ook dat is , zonder oase, onmogelijk. Deze gigantische school plakton had er ook niet mogen zijn. Onder een dik pak ijs kan er geen leven groeien en toch vonden de wetenschappers van ICESCAPE, zoals het project noemt, levend water met een diversiteit aan microscopische zeeplanten die levensnoodzakelijk zijn voor het zeeleven.
De biologen linken dit rijke water aan de opwarming van de aarde. Er werd aangenomen dat onder een kap ijs van de dikte van de Artic Zee, geen leven kan groeien, omdat de warmte van het zonlicht er niet geraakt. Nu de ijskap dunner is, kan het ogenschijnlijk wel, ofwel hebben de wetenschappers zich vergist, en groeiden er altijd reeds zeeleven onder de ijskap.
De expeditie ICESCAPE onderzoekt de invloed van de klimaatverandering op de ecosystemen op de Polen. Zij onderzochten de Beaufort en de Chukchi zee, aan de Oost en Noordkust van Alaska. "Deze ontdekking is net alsof we een amazonewoud vonden in het midden van de Mojave woestijn," zegt Paula Bontempi, een biologen van de NASA. "Toen we deze ontdekking deden moesten we met andere wetenschappers overleggen, andere disciplines erbij betrekken om de ware omvang van deze fantastische ontdekking te kunnen inschatten."
De microscopische plantjes, fitoplankton, zijn de basis van de voedingsketen van het zeeleven. De fitoplankton, zo dacht men, groeide alleen in de zomer, als de ijskap kleiner en dunner was. Maar door deze ontdekking is deze theorie niet meer waar. "als je voor de trip gezegd had dat we dit gingen vinden, had ik dat bij hoog en bij laag afgestreden, onmogelijk," zegt het hoofd van de Stanford en Stanford Universiteit, Kevin Arrigo, "het was een totale verrassing. En zoals vaak in wetenschap: onmogelijk is een onmogelijk woord.". Dit plankton was ook nog eens zeer actief. Onder het gesloten ijs groeide het twee keer zo vlug op een dag als het plankton in open zee.
Dit plankton eet ook nog eens een grote hoeveelheid CO2. Dit plankton-oerwoud zou wel eens een gigantische groene long van de oceanen kunnen zijn.
Naast de wonderbaarlijke ontdekking op wetenschappelijk gebied, waren er ook andere fantastische ervaringen onder de wetenschappers:

William Balch, medereiziger en wetenschapper van Bigelow laboratory:
"Het interessantste dat ik geleerd heb tijdens ICESCAPE is dat de fitoplankton gemeenschap uit zoveel verschillende algengroepen vertegenwoordigd. Wat ik nooit vergeet van onze reis is mijn wandeling op de verlaten ijsvlakte van de Beaufort Zee, een surrealistisch landschap en dit met miljoenen liters water onder me."
Guangming Zeng, Oceoanograaf:
"Mijn trip met ICESCAPE vergeet ik nooit meer, vooral omdat de mensen mijn versie van 'Hotel California' zo goed vonden, en ze waren allemaal zo vriendelijk om het me te vertellen."
Holly Kelly, Farragut School:
"Na 10 jaar bureauwerk, kon ik terug actief op het veld werken. De boot op en de Poolzee afvaren, het is een belevenis. En wat nog fantastischer was, was dat ik op gelijk welk moment met familie en vrienden in contact bleef, nu er op deze boten een constant internetverbinding is. 10 jaar geleden was dat wel anders."


Wil je meer weten over dit avontuur, klik dan hier voor de ICESCAPE blog

zondag 29 juli 2012

Belgische politiek wereldnieuws

Pas als het buitenland iets opmerkt, wordt het ook interessant voor het binnenland. Dat is een algemene mediawet, waar de goednieuwskrant normaal niet aan meedoet. Ook werken we ons niet graag in politieke nesten en is positieve discriminatie ook geen gezonde strategie. Toch zijn er uitzonderingen. Dit verhaal heeft niets met politiek te maken, niets met sympathie voor partijen what so ever. Wel met de persoonlijke moed van mensen die respect afdwingen.
Het verhaal van de CD&V-kanditaat in Gent gaat de wereld rond. Deze week kwam hij op de Russische (Engelstalige) televisie. Didier Peleman is de eerste mentaal gehandicapte die op een Belgische politieke lijst voorkomt. Of dit een wereld primeur is, is niet gekend. Didier ambieert zelf voor deze positie en de CD&V aanvaardde zijn voorstel.
Didier wil dat mensen zoals hij een stem krijgen in de Gemeenteraad. Het gaat niet om stemmengewin, het gaat om een normale evolutie, dat ook mensen met lichamelijke beperkingen als gewone burgers worden aanzien. Peleman woont begeleid zelfstandig. Hij heeft twee diploma's tuinbouw en doet al jaren aal vrijwilligerswerk.
'Het wordt hoog tijd dat iemand met een mentale beperking zijn stem laat horen via de politiek. Ik doe al járen vrijwilligerswerk voor gehandicapten en ik zeg altijd: 'Kom uit uw kot!' Mensen zoals ik leven te geïsoleerd. Ik wil dat ze meedoen met de maatschappij, niet in een hoekske blijven zitten.' Hij wil bewijzen dat iemand met een verstandelijke beperking ook verantwoordelijkheid kan dragen.
Veli Yüksel wijst erop dat Peleman al lange tijd actief is in het Gentse verenigingsleven. 'De ervaring en expertise die Peleman heeft met mensen met een beperking, kan hij inzetten voor Gent. Iedereen moet een kans krijgen in de samenleving. Daar staat onze slogan 'iedereen inbegrepen' voor. Onze samenleving is divers, onze lijst ook.'
Als Didier Peleman verkozen wordt, zal hij een coach nodig hebben. Iemand die hem helpt bij het schrijven van teksten en het maken van notities. Zo apart is dat niet. In de Gentse gemeenteraad zit ook Helga Stevens. Zij is doof en heeft ook een rechthand nodig, iets wat elke gezonde mens ook vaak kan gebruiken.

WK vissen in Gent

Sportvissen is het vangen van vis zonder commercieel aspect maar alleen voor het genot of om de competitie aan te gaan met andere sportvissers.
Het Mekka voor competitievissers ligt deze week aan de Watersportbaan in Gent. Meer dan honderd vissers zitten er al vijf dagen aan een stuk fervent te trainen voor het WK feedervissen dit weekend. ‘Vissen lijkt misschien makkelijk of saai. Maar de competitie is keihard.'
De deelnemers aan het Wereldkampioenschap vissen, 110 vissers uit 22 verschillende landen, kamperen al heel de week aan de Watersportbaan. Elke dag zit een eindeloze rij vissers er urenlang te hengelen, eentje om de tien meter, voor wel een kilometer lang. Een mannenwereld, schouder aan schouder, met een dozijn hengels naast zich, zwijgend, turend in het water.
Feedervissen is een echte ploegsport. De landen die hieraan deelnemen, werken als een team.  De Belgische delegatie bestaat uit 5 man. Je kan als individu ook de meeste kilo vis vangen, maar het is wel het totale gewicht van je team dat geldt voor goud. Vissen lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Vissers moeten rekening houden met de troebelheid van het water, de stroming, de warme en koude ondergolven, het gebruikte aas, de haak, alles komt erbij kijken. Voor het kampioenschap echt begint, krijgen de teams tijd om te trainen, dat doen ze elke dag meer dan 5 uur.  's Avonds wordt alles besproken en de tactiek uitgetekend.
Er is geen sportevenement zonder supporters. Ook die staan langs de zijlijn, waaronder er ook een heleboel uit het buitenland komen. Zij volgen hun landenteam doorheen heel Europa. Sportvissen is net zoals elke andere profesionele sport, keihard. Het Engelse en Nederlandse team hebben naast hun 5 professionele vissers, ook een trainer, coach en hulpcoach, er zitten zelfs vissers op de bank als reserve.

zaterdag 28 juli 2012

Was Lehman Brothers, Lehman Sisters...

De laatste 12 maanden zien we dat vrouwen hoge plaatsen innemen op economisch en politiek vlak. We zien Lagarde op de zetel van het FMI. Het grote Braziliaans petroleumbedrijf, Petrobras, wordt gerund door Maria das Gracas Foster sinds 2011 en bij IBM kregen ze in januari 2012 voor het eerst in 100 jaar een vrouw aan het stuur met de naam Ginni, Virginia Rometty, om er maar een paar te noemen. Vrouwelijke presidenten zijn ook geen aardigheidje meer, in Argentinië zit Cristina Fernandez op de troon, in Brazilië, Australië, Thailand, Duitsland en Ijsland zijn het ook vrouwen die de hoogste leidinggevende functie van het land bezetten. 1 op 5 senior managers globaal gezien zijn vrouwen, het zakenleven in Rusland, Botswana, de Filipijnen en Thailand is in handen van vrouwen.

Waarom al die aandacht voor vrouwen op hoge posten? Het Internationaal Zakenrapport (IBR) maakte er een grondige studie over en geeft een paar van de belangrijkste redenen aan.

Eerste Belgische medaille

Bronzen Van Snick bezorgt België eerste medaille op Olympische Spelen 

lees meer

vrijdag 27 juli 2012

Eerste Belgische medaille in OS

De helft van de wedstrijdbeelden op de Olympische Spelen in Londen zal worden gemaakt door Belgen. De openingsceremonie wordt zelfs uitsluitend door Belgische cameralui gedraaid. Alle beelden van de olympische wedstrijden worden gecentraliseerd door de Olympic Broadcasting Services, de televisieorganisatie van het Internationaal Olympisch Comité, die daarvoor flink wat Belgische mediabedrijven heeft ingehuurd. De helft van de livebeelden die u vanaf morgen te zien zal krijgen, wordt gedraaid door Belgen. Van de 45 captatiewagens om beelden op te nemen op de Spelen, zijn er 22 van Alfacam uit Lint. Daarnaast is er een captatiewagen van Outside Broadcast uit Rotselaar. Ook Videohouse uit Vilvoorde zal aanwezig zijn met een eigen wagen en stuurt ongeveer twintig cameramannen om de nieuwsdiensten van de VRT en VTM bij te staan. Het Waalse EVS zal dan weer de slowmotionbeelden verzorgen.
lees meer

donderdag 26 juli 2012

Rouwproces en kunst

Rwesero Museum in Nyanza

Nederlanders zijn baanbrekers, waar je ook reist, zegt men in België, kom je een Nederlander tegen. Er is geen berg te hoog, geen rivier te diep, geen file te lang om dit volkje binnen zijn grenzen te houden. Gelukkig maar, want ze bennen tot grote daden in staat. Kijk maar naar de curator Lia Gieling die helemaal naar Rwanda ging om een trauma te verwerken via kunst.
De genocide van 1994 woedt daar nog als een storm in de gemoederen van de mensen. Als je iemand diep wil raken, emotioneel wil herstellen, moet je volgens Lia de kunst gebruiken. Zij opende in Nyanza voor het eerst na 1994 een internationale kunstexpositie.
In het Rwesero Museum werd werk tentoongesteld van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo en zijn Nederlandse collega Andrea Stultiens. Het gaat over foto's van de herinnering aan de verschrikking van 1994. Deze twee fotografen trokken de onheilspellenste plekken waar gemarteld en gemoord werd.
Deze internationale tentoonstelling is vooral bedoeld om de sleur in de Rwandese kunst te doorbreken. Lia bezocht vele kunstenaars en tentoonstellingen, en zag steeds hetzelfde: geschilderde markten en koeien. In Rwanda is er geen kunstopleiding en de artiesten hebben er geen uitdaging.
Dat bracht haar op het plan en ze kreeg de kans van het Rwesero Museum om haar ding te doen. Verder dan de tentoonstelling wil Lia in het museum een platform creëren voor jonge kunstenaars om hen te stimuleren en creatiever aan de slag te gaan. De foto's geven ook aanleiding om het verwerkingsproces in gang te zetten via de kunst van deze Rwandese kunstenaars.
De grootste struikelblok is : geld. De fotografen hangen in het museum omdat ze hun werken gratis ter beschikking hebben gesteld. Toch blijft Gieling optimistisch. ‘Het is een prachtig land, het is geweldig hier. Maar wat een vreselijke geschiedenis. Iedereen hier heeft een verhaal, elke dag hoor je meer gruwelijkheden. Het valt me soms zwaar. Gelukkig zijn er genoeg dingen waar we mee kunnen lachen. Bijvoorbeeld dat mensen hier hun huis niet uitkomen als het regent. Krijg ik van een collega te horen: ‘hoezo moet ik nu naar het museum komen, het regent toch?’ En dan te bedenken dat het in het regenseizoen maandenlang elke dag regent!’ Gieling hoopt nog een paar jaar in Rwanda te blijven en met het museum de hedendaagse kunst in Rwanda een steuntje in de rug te geven.

Maak Europa bemind, II


Wat weet u van de politieke structuur van Europa? Om de 5 jaar is het verkiezingen, weet u voor wat, wie en waarvoor u stemt? Wat gebeurt er met een Belgische stem in Europa? Wie bepaalt de richtlijnen van de te varen koers? 

Veel vragen en we krijgen er weinig antwoorden voor in de normale pers. Europa is nog geen gewoon persitem zoals bijvoorbeeld de kermisfeesten in elk vlaams dorp. Zelfs voor de Belgische pers is Europa een ver van hun schrijftafel-show. Juist dat is een motief voor de redactie om eens op zoek te gaan naar het verborgen en toch alom vertegenwoordigd Europa in ons dagelijks leven. Er zijn nog geen verkiezingen op komst, dus kan u gerust zijn dat wij ons al vast niet willen profileren.
Europa kost tegenwoordig handen vol geld, iedere perifere-lidstaat klopt aan voor steun. Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal... hopelijk zal het nu eventjes gedaan zijn met vragen.
Deze steun zonder bijkomende uitleg, werkt op de zenuwen van de andere lidstaten. Dat Duitsland in zijn zak blijft tasten, vinden we comfortabel als Belg of Nederlander, maar we vergeten dat ook wij onze duit in het zakje doen. En maar goed ook, als we aan Europa denken, denken we aan solidariteit, en dan ook weer dadelijk aan verantwoordelijkheid.
Deze verantwoordelijkheid kunnen we opleggen als we daadwerkelijk inspraak krijgen in het bastion Europa, en als onze verkozenen ook zeggingskracht krijgen. Daar wringt momenteel nog het schoentje.
Kiezen is leuk, maar als onze stem verloren gaat in het bos, is er geen aardigheid aan.

fracties-eu.bmpWie is er de laatste verkiezing als winnaar uit de bus gekomen?
De grote winnaar was de Europese EPP-ED. Het lijkt meer op een chemische formule dan op een partij met mensen samengesteld door de Europese kiezer. EPP-ED staat voor de Europese volkspartij en de Europese Democraten. Een mooi duo voor meer democratie, zou men denken.
Maar als we verder kijken, lijkt het woordje 'democraat' wel een mode woord voor de Europese partijen. De PES, de Sociaal-democratische Fractie in het Europees Parlement is de tweede fractie in het nieuwe Europees Parlement. ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie komt op de derde plaats. GREEN/ EFA , De Groenen/Vrije Europese Alliantie, de UEN: Fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten, de GUE/ NGL, Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links,  IND/ DEM, Fractie Onafhankelijkheid/Democratie, bengelen achteraan. 
Een allegaartje van partijen waar we nog nooit van gehoord hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in 2009 een zeer lage opkomst was in landen waar geen stemplicht heerst.

Wie staat voor wat?

Het Europees Parlement telt 754 zetels. Alle 27 lidstaten hebben afhankelijk van het inwonersaantal een vast aantal zetels, dit loopt uiteen van 6 zetels voor Malta tot 99 voor Duitsland.
Na de verkiezingen worden in elk land deze zetels verdeeld. Elk land gebruikt hierbij zijn eigen regels voor de zetelverdeling. In België heeft de Vlaamse Gemeenschap 13 zetels, de Franstalige Gemeenschap 8 zetels en de Duitstalige 1 zetel.
EU-parlementariers worden per land gekozen, toch kunnen zij zich aan Europese politieke partijen aansluiten. Een Europese partij of lijst, moet ten minste 25 zetels behalen uit minimaal 7 landen. Diegene die dit niet halen, kunnen hun zetel krijgen in het EU-parlement, maar hebben minder mogelijkheden.
EPP-ED:
Europese democraten en volksdemocraten. De oudste Europese partij, bijna in alle Europese landen vertegenwoordigd. In België vertegenwoordigen zij de CDh, CD&V en CSP langs Duitstalige zijde. In Nederland is dat het CDA, in Frankrijk het UMP van voormalige president Sarkozy.
PES:
Europese Socialisten, in Belgie: de SPa en de PS, in Nederland de 'partij van de arbeid'.
ALDE:
Dit zijn de Europese Democratische liberalen met Guy Verhofstadt als voorzitter.
UEN:
Is een centrum partij, samengesteld door de centrum-rechtse Ierse partij Fianna Fail, wat in het Engels wil zeggen: 'soldiers of destiny' - en door de conservatieve Italiaanse partij AN, National Alliance, zij staan voor patriotisme en nationale identiteit. Zij hadden verkozenen uit : Italie, Ierland, Denemarken, Polen, Lithouwen, Letland, Slovakije. Vlak na de verkiezingen van 2009 is deze partij uit elkaar gevallen en zijn de verkozenen naar andere conservatieve Europese partijen vertrokken.
GUE/NGL
Groen linkse Europese partij, samengesteld uit 17 partijen uit 12 landen, waarbij België niet hoort. Wel Nederland met de partij: Socialistische Partij. Verder de communistische partijen van landen zoals Luxemburg, Tsjechië, Denemarken, Ierland, Italie, Zwitserland, Frankrijk, Letland, Cyprus, Portugal,...
IND/DEM:
de partij waar de UEN eigenlijk is opgenomen. Een conservatieve partij met vooral anti-Europese ideeën. Zij willen vooral de soevereine macht van Europa terug inbinden. Deze partij heeft geen leden of politiekers in België.
Dat zijn in grote lijnen de grote EU families. Een fractie vormen biedt tal van parlementaire voordelen, zoals meer spreektijd tijdens de zittingen en meer middelen. Toch zijn er politici die onafhankelijk willen blijven en ook zo kunnen zetelen, als ze verkozen zijn. Belgie heeft 22 zetels, verdeeld over de drie taalgewesten. Het Europees Parlement werd opgericht in 1957 met de ondertekening van het Verdrag van Rome. Pas in juni 1979 vonden de eerste rechtstreekse verkiezingen plaats. Door verschillende verdragen, waaronder het Verdrag van Maastricht van 1992, groeide de macht van het parlement. Het is het enige rechtstreeks verkozen instituut van de EU.

Een beetje een slordig Europa


Dit parlement is belangrijk, zo ook de politici die erin zitten. Er wordt reeds een groot deel van de nationale wetten van de lidstaten beslist in Brussel.
Toch wordt nog de grote brok, nl de financiële, beslist door de ministers van Financiën van de lidstaten, en worden de beslissingen vaak genomen in de 'wandelgangen'. Kleinere landen, zoals België, Nederland en Luxemburg, konden enkel maar hopen dat de MerKozy trein niet ontspoort en dat Merkel en Hollande terug dezelfde trein nemen, vooral in het voordeel van alle Euroburgers in het algemeen.
Deze ondemocratische weg is nog steeds niet geëffend. Toch kunnen landen zoals wij een grote controle uitvoeren, onze gekozenen kunnen hun steentje bijdragen om EU leefbaar te houden.
Tot nog toe is EU een contradictio in terminis: iedereen weet dat het belangrijk is maar het wordt nog te veel nationaal gestuurd en de rommel blijft nog te vaak liggen.

woensdag 25 juli 2012

Moet er geen zand zijn?


Het zeetje. Kilometers en uren staan we in de file als het zonnetje van Deboosere mag schijnen. Als ik de oude postkaarten bekijk met groeten uit Den Haan denk ik nostalgisch aan ons moemoeke en ons cabinneke op het strand. Ze zette een badmuts op als ze ging pootjebaden. Ze sleurden met een grote zak vol pondekes en we maakten mooie papieren bloemen. Op het strand, nu 45 jaar geleden, is er niet veel verandert. Er zitten nog steeds moemoekes met kleinkinderen en hun zandtaartjes. Dat de tijd op de plage is blijven stilstaan, is maar schijn (en niet altijd van de zon). 

Onze kust is 67 kilometer kort, maar krachtig. Een levensader voor het Belgische toerisme, de economie en de ecologie. Onze kust is anders dan de Franse of de Nederlandse. We hebben zo ons eigen zee-karakter. De Franse en Nederlandse kunstlijn ligt meer zeewaarts terwijl de Vlaamse kust het land inspringt. Eeuwen geleden was dat anders. Toen lag de kust kilometers ver de zee in. 

De inspringende kustlijn maakt dat onze kustwateren relatief ondiep zijn in vergelijking met die van Nederland en Frankrijk. Hierdoor worden er eilandjes en ondieptes gevormd, wat in Nederland niet het geval is. België kan daarom een scenario uittekenen om land te winnen van de zee, het 2100 perspectief, oftewel de Vlaamse Baaien.  


Maak Europa bemind, I

Wie tegen Europa is, kent zijn geschiedenis niet. Wie Europa niet ziet zitten en de inspanning niet wil leveren om het verder uit te bouwen, is geen visionair. Wie misbruik maakt van Europa is geen futurist en trappelt surplace als een kip zonder kop. Enkele bedenkingen van de redactie tijdens de wekelijkse vergadering. Onze opdracht is om deze week iedereen warm te krijgen voor het oude continent, zijn solidariteit en samenhorigheid, zijn gezond verstand en zijn werklust. We vonden al vlug een volgeling van de Goednieuwskrant in de leider van D66, Alexander Pechtold. Hij wil verder inzetten op Europa, ondanks de negatieve tendens. De tegenspelers van Europa zijn nu niet meer alleen China, Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten, ook in eigen rangen komen tegenstanders bij. "Het wordt de eeuw van de continenten", voorspelt hij.

Europa staat in zijn kinderschoenen. Het project is nog niet af, zegt Pechtold, "maar we hebben niet de keuze om ons terug te trekken." Europa kost geld aan zijn burgers, daar is Pechtold zich van bewust, "maar we krijgen er zoveel voor terug".  Volgens Pechtold is het nu vooral belangrijk om te werken aan meer democratie. Hij wil een verkozen president en eurocommissarissen. Iedere EU-burger heeft het recht mee te bepalen wat er in Brussel gebeurt. 

Zeebrugge, Halal haven

De haven van Zeebrugge heeft een certificaat in handen van de Halal Food Organisatie van Europa. Het is vanaf nu de eerste Europese haven aan de Westkust die dit certificaat in handen kreeg. De terminal van Zeebrugge garandeert hiermee dat de voeding die als Halal binnenkomt, ook als Halal verder verscheept zal worden. Hiermee hoopt de haven om vooral de contacten naar het Midden Oosten en binnen Europa te verzekeren, zowel voor in- als uitvoer.

dinsdag 24 juli 2012

E-boek of P-boek? Lezen moet

Het is vakantie. Voor de ene een verre trip met een boek, voor de andere een verre trip in een boek. Lezen hoort bij het luie leventje van de vakantie. Als je niet leest tijdens de lange dagen op het strand, dan heb je zeker voor je vertrok een gids opengeslagen om te kijken waar je heen ging. Toch lijdt de boekenindustrie aan de globale crisis. Vele uitgevers willen dit opvangen met het e-boek. Op de Ipad een stapel boeken opslaan, die je ten alle tijden kan lezen, zonder overgewicht in je koffers, ideaal. Toch draait het e-boek nog niet zoals ze het zouden wensen. Er zijn anders alleen maar voordelen aan. Toch verkiest een echte lezer het contact met het papier en de letters zwart op wit tussen een mooie kaft. Het e-boek zal nog een generatie moeten wachten. Onze kleinkinderen zullen uit nostalgie nog wel eens het boek van oma besnuffelen binnen 50 jaar, tot dan zullen de uitgevers zwalpen tussen de keuze van het drukken op papier of het downloaden van het internet.

maandag 23 juli 2012

TV zonder sencuur

Als Belg die buiten Belgie woont, zijn het saaie maanden, zeker als Belg in het zuidelijk halfrond. Het is nu winter hier, de avonden zijn lang, de dagen kort. Tijd om voor de stoof te zitten en eens lekker naar de VRT te kijken, Belgisch nieuws, Belgische programma's te bekijken. Tja, dat is dan zonder de VRT gerekend. Want die hebben eerst al de nieuwsuitzendingen geschrapt naar het buitenland, daarna hier en daar een luikje terug opengezet. Maar interessant is anders. Het excuus was dat de sportberichten absoluut beschermd moesten worden, die mochten de Belgische grens niet over, dit door wet en verbod van de FIFA, de Tour de France en het Olympische Comité. Een hele schare dictators bij elkaar die de redactie verplichte om zich alleen al lezend op de hoogte te houden.
De radio is ook nog een bron van informatie, maar tussen ons gezegd en gezwegen is RADIO1 ook al lang niet meer wat het geweest is, die LIETEN het ook al een tijdje afweten. Maar nu is er terug hoop!
Er is nog steeds TV Ekkergem waar we kunnen op rekenen en zij brengen een live en onafgebroken verslag over het grootste sportevenement van deze zomer, zonder sencuur, zonder dictators die zeggen dat Belgjes in het buitenland geen Belgische informatie mogen krijgen.

zondag 22 juli 2012

Langstudeerdersboete

In Argentinië viel het vlug op dat studeren een levensopgave is. Dertigers zitten nog steeds op de universiteit, terwijl zij een volwaardige job hebben als gediplomeerden, zonder het loon van het diploma. De studenten nemen bepaalde vakken waarin ze nog niet geslaagd zijn mee, tot in het oneindige. Voor de Belgische van onze redactie een bizarre situatie. In Nederland zou dit ook zo zijn. Of liever: was het ook zo, want de  discussie over de haalbaarheid van dit systeem barst er los. Het gaat over de  lang-studeerdersboete. Dit zou studenten tot spoed manen om al hun examens op tijd af te leggen en aan het actieve leven te beginnen. In Nederland was/is het een gewoonte om lang te studeren en deze studietijd op te vullen met nevenactiviteiten: bijbanen, verenigingen, bestuurswerkzaamheden.
De Haagse rechtbank besliste vorige week dat het juridische principe van de langstudeerdersboete wettelijk was. Een dergelijke boete zou de toegang tot een studie niet beperken en evenmin het recht op onderwijs aantasten. Om deze boete terug af te voeren, wenden de studentenbonden zich nu tot de politiek.

Nationale Feestdag Belgie



Op 21 juli, groot feest voor België, de nationale feestdag. De Koning groet die dag het leger, op verschillende plaatsen zijn er evenementjes, groot en klein. Maar weet u werkelijk wat er gevierd wordt? Wat is de geschiedenis achter deze datum? Waarom is die dag zo belangrijk voor Vorst, volk en vaderland? De redactie ging een op zoek naar de curiosa achter onze Nationale Feestdag.

Op 21 juli 1831 legde de eerste Koning der Belgen de eed af voor vaderland, vlag en onderdanen. Leopold I van het geslacht Saxe-Cobourg Gotha. Maar het begon reeds veel vroeger. In de tijd van de Romeinen schreef Julius Caesar in zijn dagboek dat de Belgen de dappersten onder de Galliërs waren. Het woord BELGA komt uit het Gallisch, een proto-indo-europese taal. Bel betekent cirkel, verbond, alliantie, en het achtervoegsel –ga staat voor ‘man’ ‘krijger’. Hiermee wordt reeds in de tijd van de Galliers aangegeven dat de Belgen een stam waren van het compromis, het verbond. Je zou zeggen: ‘What’s in a name…’.

21 juli Belgische nationale feestdag


zaterdag 21 juli 2012

Vertalen is een ernstige zaak

De dag dat jan met de pet vertaler kan zijn, zijn voorgoed voorbij. Hoeveel vertaalrobots het internet ook verspreid, ze slagen er niet in om de geleerde mens te vervangen. Ook in Zuid-Afrika is een nieuwe wet goedgekeurd dat Vertaalpraktijken voortaan voor professionelen is. Voorheen moesten enkel gerechtsvertalers beëdigd zijn, nu zou iedereen die vertaalwerk uitvoert een professionele titel moeten kunnen voorleggen. Hierdoor zal ook het vertaalonderwijs een tweede vlucht nemen. Reeds lang bestaat er een goede samenwerking tussen Nederland en België ivm stages voor tolken. Prof. Annemarie Beukes, voorzitter van het Zuid-Afrikaans vertaalinstituut heeft dit wetsvoorstel toegejuicht. In Zuid-Afrika mocht eender wie vertalen, wat een gevaarlijke situatie is bij het tekenen van overeenkomsten en andere officiële papieren. "De taalservice naar het volk toe, zal beter geregeld worden," zegt Annemarie.

vrijdag 20 juli 2012

Zomer van Antwerpen

Van 1 augustus tot 1 september is het tijd voor CINEMA URBANA - The Love Sessions - aan de Scheldekaaien. Films in openlucht over de prille liefde, over onbereikbare vamps en gewillige boys.

Tijdens de pauze van onze films staat er gratis verse soep op het menu, met liefde en smaak bereid. Elke avond nodigen we een soepchef uit die zijn/haar favoriete soep ter plekke klaarmaakt en gul wil uitscheppen voor onze filmfans.

Er staat een basic keuken voor je klaar en Zomer van Antwerpen betaalt alle ingrediënten (je budget is max. € 50). In de namiddag trek je naar de locatie van Cinema Urbana, hangar 19A aan de Scheldekaaien en begin je aan je supersoep. Je maakt maar liefst 60 liter heerlijke soep klaar. Wij zorgen ervoor dat alles klaarligt: een super-reuze-megamixer, snijplanken, messen, een grote soepketel, water, kruiden, ... 's Avonds tijdens de filmpauze deel je je soep uit en regent het complimentjes!

Heb je zin om onze filmfans te verwennen met jouw topsoep? Bel dan of stuur ons een mailtje!
verena@zva.be of 03 224 85 32

donderdag 19 juli 2012

Vlamingen zijn slim

Vlaanderen is willens nillens, tweetalig, Frans en Nederlands wordt zelfs door onze Eerste Minister nu aardig afgewisseld. De Belgische jeugd houdt het de laatste tijd meer bij Engels-Nederlands. Maar er is bijna niemand in België die maar één taal verstaat. Het blijft een must als Nederlandstalige Belg om een andere taal aan te leren buiten onze moedertaal, dat maar door een paar miljoen mensen op aarde verstaan wordt.  Meertaligheid zit in onze hersenen ingebakken, naast de baksteen in onze maag. Wij doubleren onze films niet, kinderen spelen al zeer jong op Nintendo of PC en kennen de spelregels in het Engels beter dan in het Nederlands. Een andere taal lijkt ons niet vreemd. De ervaring die de redactie heeft in Spaanssprekende landen is wel anders. Hier 'denkt' men dat heel de wereld Spaans spreekt en dat een tweede taal leren, geen voordeel is. Ze slaan de bal dan wel mis. Meertaligheid is een zegen. Je kan geen zaken doen in een land, zonder dat je een basic spreekt van de lokale taal. Een tolk kan jou gedrevenheid of jij expertise niet op dezelfde manier overbrengen dan jijzelf. De Chinezen hadden dat vlug door en moedigen hun jeugd aan om zeker één vreemde taal te studeren. Dit dan nog liefst in het land zelf, zodat je de finesse ook onder de knie krijgt. Het Eramusproject van Europa is daar ook op gebaseerd.

zondag 15 juli 2012

Groene meubels

De Keel
De milieuconferentie in Brazilie, Rio+20, is net achter de rug. De regeringsleiders hebben er een potje van gemaakt. Maar het bedrijfsleven begint meer meer groen te denken. Zeker de trendsetters en de designers. Zo vinden we op de pagina From Us With Love, een hele resem mooie designartikels die multifunctioneel zijn en passen in kleinere woonruimtes. Zeker de prachtige tafel-stoel-kastje, de Keel. Het heeft alles wat we gewoon zijn van de Scandinavische meubelmakers: schoonheid, elegantie, multifunctioneel en milieubewust.
De naam komt voort van het verticale plankje in het midden, dat lijkt op een kiel van een zeilboot. En juist dat kiel maakt van dit element wat het is: een tafel, een stoel, een kastje. De Keel is gemaakt van berkenhout en afgewerkt met transparante vernis en acrylverf. 

zaterdag 14 juli 2012

Water diplomatie

Weet je wat mijn moemoe vroeger zei? .../...studeer maar goed want ooit zal je nog moeten betalen voor het water dat uit de hemel valt.../...(deze puntjes staan voor al het andere dat ze ooit gezegd heeft en ik meermaals aanhaal) want ons moemoe was een zienster. Ze heeft gelijk gekregen. Van dat studeren, dat is een ander paar mouwen. Waarschijnlijk omdat ik dat wat heb laten verwateren, dat ik me nu iets vrijer van geest kan toeleggen op dingen die ik graag doe. Als de redactie hier vol met afgestudeerden zat, hadden we heel wat meer nodig dan regen om de vergaderingen af te koelen, en dat zou in de toekomst een dure aangelegenheid worden.
Dit artikel gaat over water, dat had je al wel door. Vorige zomer (winter in Europa) was er een helse droogte in Argentinië. Nu is er een uitzonderlijke droogte in het midden van de Verenigde Staten. Het Midden Oosten kampt al eeuwen met een watergebrek. Midden Afrika wordt verpletterd onder de uitbreiding van de Sahara. Water is op het merendeel van onze planeet het verschil tussen leven en dood, heb je daar al eens bij stilgestaan als jou kraantje lekt? Niet voor niets houdt de VN zich al 10 jaar bezig met dit probleem: woestijnuitbreiding (desertification) op onze planeet.  (UNCCD)

Larry Susskind, professor van Stedelijke en milieuplanning in het MIT (universiteit van Massachusets) de hoogte autoriteit van technologische universiteiten, zegt dat de vraag naar vers water een probleem wordt in verstedelijkte gebieden. Ook de klimaatverandering doet er geen goed aan: cement en hitte, het gaat hand in hand. Een probleem dat moeilijker en moeilijker op te lossen valt. Ja, u bent nog steeds op de goednieuwskrant, geduld en uw positieve ingesteldheid zal ingewilgd worden. Have faith.

Er zijn streken die het tegenovergestelde hebben bereikt en woestijngebied hebben omgezet tot vruchtbare landbouwgrond, zoals in Israël en in een paar 'wijken' in Dubai en het Midden Oosten.  Is dit alleen kleinschalig oplosbaar? Volgens Susskind niet. Water is een flexibele 'grondstof'. Het is niet zo dat er te weinig water is, wel dat het verspild wordt en er niet geïnvesteerd wordt in technologie om het efficiënt te gebruiken. 'Als we het blijven bekijken als een schaarse bron, zullen we eindigen in oorlogen waar we niet perse in moeten verzeilen.' Water is een deel van het leven, alle leven op aarde, alle leven in de cosmos. Daarom moet water voor iedereen bereikbaar blijven en zou water een mensenrecht moeten zijn. Susskind wil het nieuwe watermanagement uit een andere hoek aanpakken. In zijn boek 'Water Diplomacy' stelt hij , samen met de co-auteur Shafiqul Islam van de Tufts Universiteit, dat water de bron van een nieuwe toekomst kan zijn. De regeringsleiders zouden meer aandacht moeten geven aan het water en een waterambassadeur moeten aanstellen die kan praten en onderhandelen met regio's of landen die een overlast of niet genoeg water hebben om te delen. 'Er moet een totale nieuwe waterdialoog op gang worden getrokken,' vinden deze schrijvers.

vrijdag 13 juli 2012

De files beginnen, de tocht naar de zon

Nieuws voor vakantiegangers in Frankrijk. Neem een kijkje op deze blog en blijf op de hoogte van het nieuws van Belgen in Frankrijk.

Brus-sel, Hal-le, Vil-voor-de


In de Senaat was het reeds gebeurd. Nu heeft ook de Kamer BHV gesplitst. De kogel is door de kerk. Nu zullen we nog wel de voor en tegenstanders van de nieuwe regeling horen zinderen. Het zal nooit genoeg zijn voor niemand. Di Rupo sprak van een ware doorbraak in de Belgische geschiedenis. De toekomst zal uitwijzen of de man gelijk heeft. 
Nog niet zo lang geleden was ons land gehuld in wanhoop. Deze klus zouden we nooit kunnen klaren. Het economische hart van Belgie klopte verward, de speculanten lagen op de loer, er kwam maar geen moedig man die zei: 'Ik kan het', maar dat was zonder Di Rupo en de verdraagzaamheid van de politiek moegetergde Belg gerekend. De Belgische Obama stond recht en hakte de knoop door, with a little help of his friends.


Boer let op je kippen


De Belg blijft het spaarboekje trouw. Dat is vaak een doorn in het oog van de mensen die verdienen aan beleggers. Het 'boekske' ligt ook al een tijd onder vuur. De banken verdienden er een spaarcentje aan en dreven dit nog op met het spelen van de getrouwheidspremie. Voor de klant was dit vaak ondoorzichtig. Nu is daar verandering in gekomen. Het spaarboekje wordt een stuk transparanter. De getrouwheidspremie wordt niet afgeschaft, wel duidelijker. 

Van Hool bouwt bus der bussen

Van Hool uit Koningshooikt (Lier) heeft de grootste luchthavenbus ter wereld gebouwd. Alle passagiers van een gemiddeld vliegtuig kunnen er in één keer naar de terminal mee gebracht worden. De bus werd gebouwd in opdracht van een bedrijf dat de grondafhandeling uitvoert op de Internationale luchthaven van Algiers (Algerije). "Deze luchthavenbus is de grootste qua capaciteit ter wereld en kan 160 passagiers vervoeren: 146 staand en 14 zittend. Het voertuig heeft heel uitgesproken afmetingen: het is maar liefst 14,64 meter lang en 3,75 meter breed. Ter vergelijking: een gewone stadsbus heeft een lengte van 12 meter en een breedte van 2,55 meter. Om het in- en uitstappen snel te laten verlopen, telt de zes dubbele deuren: twee rechts, twee links, één voor en één achter", vertelt woordvoerder Yves Goffin.

Van Hool leverde drie dergelijke megabussen aan de luchthaven van Algiers.
"Ze zijn nu sinds enkele maanden in dienst en dat tot grote voldoening van de reizigers. De vliegveldbussen bewijzen dagelijks hun goede diensten: alle passagiers van een gemiddeld vliegtuig kunnen immers in één keer naar de terminal gebracht worden. De vliegveldbussen zijn niet alleen bijzonder handig, ze dragen ook bij tot de uitstraling van de Internationale luchthaven van Algiers", stelt Yves Goffin.

Doel, Vlaams spookdorpje uit as verrezen?

Doel krijgt op het gewestplan opnieuw de bestemming woongebied. Nadat de Raad van State de gewestplanwijziging van 2000 tien jaar geleden schorste, werd die nu definitief vernietigd. De schorsing heeft enkel betrekking op het dorp Doel en de omliggende landbouwgronden., maar heeft geen gevolgen voor het Deurganckdok. Het arrest zorgt ervoor dat Doel weer de bestemming woongebied krijgt, zodat de overgebleven inwoners van het dorp voorlopig niet onteigend kunnen worden. Het is nu wel mogelijk dat de Vlaamse regering een nieuwe procedure start, zodat de grond toch kan gebruikt worden voor een uitbreiding van de Antwerpse haven. Vooral Europa heeft hiervoor gezorgd. Het actiecomité kon aantonen dat de Europese milieurichtlijnen werden overtreden.
Er is nog nieuws uit Doel, de reactoren 1 en 2 worden gesloten in 2016. Doel kan echt nog een mooi leefbaar dorp worden. Staatssecretaris voor Energie Wathelet heeft dit plan voorgelegd aan het kernkabinet. Tihange blijft dan weer open tot 2025, hopelijk wordt de lek dan vlug gedicht. Er moest een definitieve sluiting komen van alle Belgische kerncentrales in 2015, maar men wil het risico voor het stroom tekort nog opvangen tot 2025 en sluiten als de Belgische elektriciteitsproductie voorbereid is op de sluiting.
"De reden is puur economisch. Volgens onze experts brengt het langer openhouden van Tihange minder kosten met zich mee. Zowel het onderhoud als het updaten van Tihange is goedkoper", zegt Isabel Casteleyn, de woordvoerster van Wathelet. Bij het sluiten van Doel 1&2 gaan er wel 1.000 jobs verloren, de SP.A maakt zich sterk dat deze jobs zullen ingevuld worden bij de hernieuwbare energie die dan geïnstalleerd zal worden.
“Geen enkele sector, behalve die van de hernieuwbare energie, heeft de jongste jaren zo’n grote technologische vooruitgang geboekt met zo’n belangrijke daling van de kostprijs. Kiezen voor kernenergie zet ons weer voor jaren vast en dat zullen we ons beklagen. Wij blijven voor de sluiting van de kerncentrales zoals voorzien in het regeerakkoord, dus tussen 2015 en 2025”, aldus Tobback.
De Vlaamse socialisten kijken met ongeduld uit naar het plan waarmee staatssecretaris voor Energie Wathelet (cdH) de uitstap uit de kernenergie wil opvangen. De sp.a verwacht in elk geval dat hernieuwbare energie een speerpunt wordt in het relanceplan van de federale regering. Het plan moet voor 21 juli rond zijn, maar financiële middelen zijn amper beschikbaar.
Wat er ook van komt, DOEL 5 zal wel openblijven, de 5de reactor van het dorp, een ras echt dorpscafe waar je lekker kan eten en tussen de laatste bewoners en de krakers gezellig een pint kan pakken.

Als je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van dit Vlaams spookdorp, ....

donderdag 12 juli 2012

Zonne-auto race in Chili

Chili houdt de tweede Latijns Amerikaanse race met zonne-energie voertuigen. De Atacama woestijn is daar een ideale plek voor. Deze woestijn is gekend door Dakar-fans. Maar nu zullen er iets groener voertuigen aan de meet staan. Meer dan 25 teams namen deel aan de race. De meeste universitaire teams uit Chili en Argentinië, Colombia, Peru en de petroleumstaat Venezuela. Vorig jaar stonden er nog maar 11 teams aan de startvlag. Een serieuze verdubbeling. Vooral jongere mensen worden aangetrokken door deze originele competitie. De race is een deel van het evenement. Er wordt vooral naast de zijlijn gediscussieerd en resultaten uitgewisseld. Tussen deze teams bestaat er geen 'industriële spionage'. Zij leren graag van elkaar, hoewel universitaire eer in de race wel meespeelt.

Crisis Mapping

Een wereldmap is mooi, met je vinger kan je de hele planeet rondreizen. Ten tijde van Mesopotamie tekende men reeds de wereld, toen nog plat. De discussie over de wereldbol was een bloederige strijd. En nog is mapping een actieve bezigheid, onderhevig aan constante veranderingen. Het was zelf een lange aanloop om het als een belangrijke sector te laten opnemen in de National Geographic Society. De crisismapping kan levens redden, dat bewees een student van de Fletcher University in 2010, toen de hoofdstad van Haiti werd platgelegd door een aardbeving. Hij had er vrienden zitten en kreeg geen informatie van hen binnen. Ten einde raad, begon hij tweeter en facebook te volgen op zoek naar een bericht van de onderzoekers daar. Hij botste zo op een open source mapping programma van Afrika, Ushahidi. Het was meer een emotionele reactie dan een strategische, maar het draaide wel anders uit. Na een paar uur kreeg hij nieuws van zijn vrienden, die op het nippertje ontsnapt waren, en werkten ze samen verder aan de crisis map van de regio.
Via Ushahidi had hij een paar uur later reeds een kaart klaar met de hotspots op, daar waar de hulp het hoogst nodig was of daar waar men hulp kon krijgen.

Supermarkt ja, maar...helpen waar je kan

Bij de vernieuwing van de vergunning van de Carrefour-supermarkt in het Waalse Herstal, heeft de burgemeester een opmerkelijke verplichting toegevoegd: alle niet-verkochte voedingswaren moeten aan verenigingen voor kansarmen geschonken worden.
 'Als europarlementslid kom ik vaak in aanraking met de voedselhulpproblematiek. Toen we de vergunning van de Carrefour-vestiging moesten vernieuwen, leek mij dat de ideale kans', vertelt burgemeester Frédéric Daerden in l'Avenir. 'Het schepencollege heeft dan ook in de nieuwe vergunning laten optekenen dat de niet-verkochte voedingswaren ter beschikking van de verenigingen te stellen'.
Een beslissing die heel wat verkwisting voorkomt: 'De supermarkt moet intern ruimte voorzien voor de onverkochte waren en de verenigingen zijn vrij om ze daarna op te halen'. Twee verenigingen waren alvast geïnteresseerd.

woensdag 11 juli 2012

Wie een kuil graaft voor een ander...

Goed nieuws voor de gewone mensen op de redactie. Iedereen maakt wel eens denkfouten. Wie slimmer is, zelfs vlugger. Dat is het resultaat van een Amerikaans onderzoek. Hopelijk hebben zij geen denkfout gemaakt bij hun conclusie.
Een voorbeeld: leg aan uw collega het volgende probleem voor: 5 machines maken in 5 minuten 5 lepeltjes. Hoeveel tijd hebben 100 machines nodig om 100 lepeltjes te maken?
Gewoon 5 minuten. Als de arme mens 100 zegt, is hij niet dom, hij maakte alleen een cognitieve fout, ofte 'denkfout'. Hij kreeg alle juiste data maar zet ze niet op de juiste plaats, vaak omdat hij te snel denkt. Deze cognitieve fouten gebeuren vaak in communicatie: iemand geeft oraal een boodschap door die door de aanhoorder aan andere data wordt gelinked en hierdoor verkeerd wordt geïnterpreteerd. Luisteren met een half oor, heet dat. Een cognitieve fout is een denkfout die we maken door een binnenweg te nemen en hierdoor niet, of minder, te denken.
Net als autisten die de zin: 'Papa loopt de trap op' moeten lezen en die letterlijk lezen: 'papa is boven'. Logisch, maar fout. Wat niet wegneemt dat vele autisten geniën zijn.

Het weer maakt de Belg

Gratis gaat de zon op, gelukkig. Maar weten wanneer ze echt schijnt, is een business zoals elke andere. In Spanje betalen verschillende bedrijven of toeristische sectoren voor een weerbericht afgestemd op hun bedrijf of regio.
Meteora biedt een betere informatie over het weer afgestemd op uw bedrijf of toeristische sector. Hotels, campings, restaurants, reisorganisatoren, pretparken... hebben een abonnement bij Meteora die hen een juist overzicht geeft over het weer, per uur en per m2.

Mooie folder, ze zouden dadelijk een bijhuis moeten openen in Belgie. Deze Meteora-weerpraat wordt indien gewenst door de klant, doorgespeeld naar de lokale radio & TV. Zij maken dan 'het goede weer' voor een hele hoop potentiële klanten. Maar arm Belgie moet het nog steeds doen met de (h)eerlijke Deboosere. Aandelen in Studio 100 heeft hij zeker niet en een appartementje aan de zee waarschijnlijk ook niet, zoals in de volksmond al eens wordt gezegd. Of misschien juist wel en wil hij deze zomer rustig alleen op het strand van Blankenberge liggen. Het is hem gegund, door ons toch. De kustenaars denken er anders over. Ook de pretparken springen mee op de dolle locomotief van de anti-Deboosere-campagne.

maandag 9 juli 2012

Rare mensen die consumenten

Het eeuwenoude principe van : vermindering in prijs of meer product? De doos van een pak rijst tijdelijk groter maken, de doos met de ontbijtgranen 25% meer vullen, de colafles nog voller vullen. Het zijn van die kleine beetjes die eigenlijk in een normaal huishouden niet echt gevoeld worden, maar het klinkt wel mooi. En voor het bedrijf is het winstgevender dan de prijs te verminderen. In de Marketing Press publiceerden ze een werk van verschillende Amerikaanse universiteiten. Daarin toonden wetenschappers in marketing aan dat de afgeprijsde producten blijven staan en de meeste consumenten voor de tijdelijk grotere doos gaan.
Volgens de onderzoekers gaan de consumenten hier wiskundig de mist in. Zij deden een test met een tasje koffie: eerste aanbod: 33% meer koffie aan dezelfde prijs, tweede aanbod: normale tas 33% goedkoper. De meeste mensen gingen voor de grotere tas. Mathematisch gezien een slechtere zaak voor de consument.


zondag 8 juli 2012

De Vlaamse film

De Vlaamse film doet het goed. Ze doorbreken de crisis in het vlaamse cultuurkabinet met de ene prijs na de andere binnen te halen. Het lijkt er wel op dat minder subsidies leidt naar beter resultaat. Regisseur Geoffrey Enthoven schrijft geschiedenis met de film 'Hasta la vista'. Deze week haalde hij nog de eerste prijs in Tsjechie. Voordien had hij al een paar rake prijzen binnengehaald. Het Amerikaanse vakblad Variety haalde Geoffrey aan als een van de tien beste te volgen Europese regisseurs. Het VAF, Vlaamse Audiovisueel fonds van de Vlaamse Regering, gaat met zijn fondsen berg af. Sinds 2009 geven ze bijna meer dan 10% minder steun aan vlaamse filmprojecten.

zaterdag 7 juli 2012

Belgische nobelprijs voor godsdeeltje?


Lang voor CERN zijn deuren opende , stond er in de Verenigde Staten in Brookhaven reeds een Ion Collider, of deeltjesversneller. In juni verbrak die het record van de hoogste door mensen gecreëerde temperatuur toegewezen. De temperatuur werd al enige tijd geleden bereikt in de RHIC, de tegenhanger van CERN in Brookhaven. In een tunnel worden, net als in de Large Hadron Collider van het CERN, deeltjes versneld die vervolgens op elkaar botsen. Door elektrisch geladen goudatomen op elkaar te laten botsen met een snelheid die bijna net zo hoog is als die van het licht, bereikten de wetenschappers een temperatuur van bijna 4 biljoen graden. Tot daar de faam van de Amerikaanse deeltjesversneller, Europa kon niet op zich laten wachten en brak alle records door te stellen dat ze een deeltje van God gevonden hadden. Het element Higgs werd in leven geroepen en niet alleen op papier. Door deze ontdekking werden er plots twee Belgen van onder het stof gehaald.

Fiscale tovenarij

Stop de fiscale onzin. Met die noodkreet is de Limburgse accountant Eddy Claesen begonnen aan zijn gevecht met de Belgische fiscale windmolens. Ruim 1.400 collega-ondernemers hebben inmiddels zijn petitie op het internet onderschreven.

Eddy Claesen schuwt de provocatie niet. Op zijn website www.stopdefiscaleonzin.be hekelt hij “de fiscale inquisitie” en “de heksenjacht op de ondernemers”.
“Als de politiek en de overheid wereldvreemd worden, dan is nu het moment gekomen om de realiteit te vertellen”, vindt Eddy Claesen. Claesen is niet alleen: gisteren ondertekenden ruim 400 ondernemers zijn online petitie.
Vooral de maatregelen van de regering Di Rupo moeten het ontgelden. Maar ook fraudebestrijder John Crombez is kop van jut. Zijn maatregelen worden “waanzinnig” genoemd.

vrijdag 6 juli 2012

Verkeer, doe er iets aan

Als je dezer dagen in de file staat, is het net of iedereen rondom op vakantie vertrekt en jij een uur langer in de file staat om naar je werk te gaan. Geen positief begin voor een goednieuwskrant. Daarom dit artikel, want er kan iets aan gedaan worden, dat vindt de collumnist Jan Schils, die voor Seniorennet schrijft. Belgie heeft de hoogste loonlast, de hoogste belastinglast en we staan met z'n allen nog eens het meeste in de file. Je zou de 500.000 emigrerende Belgen groot gelijk geven, waar ze zich ook bevinden. Irix, een Amerikaans onderzoekscentrum rekende uit dat we vorig jaar gemiddeld 55 uur in files stonden. Jan Schils heeft een oplossing. ‘Mentaliteitswijziging’ en ‘decentralisatie’.

lees meer

Seniorennet is top

Karel (63) uit Boomschreef een reactie op de Seniorennet-site. De moeite waard om over te nemen, want dit seniorennet werkt echt goed en verdient meer dan een pluim. 

SeniorenNet is een van de weinige websites, zo niet de enige die écht volledig ten dienste staat voor senioren. Zeer uitgebreid, goed leesbaar en vooral zeer gebruiksvriendelijk; ook voor leken met weinig ervaring op surfgebied!!! Nog een belangrijk punt is de hulp die je krijgt van alle organisatoren en leden die bij deze voorbeeldige website zijn betrokken! Zeker niet vergeten het forum te vermelden, ook al maak ik hier weinig gebruik van, bij eventuele vragen zijn ze er om jou te helpen, hoe onbenullig de vraag ook mag zijn, wat bij senioren al wel eens kan voorvallen hé!!!! Proficiat!

Vakantie, een droomjob

In Europa is het vakantie. Aan de andere kant van de wereldbol, wordt er gesnakt naar een kleine winterstop in de sneeuw. Vakantie is vaak de drijfveer voor een jaar hard werken. Een toverwoord, synoniem voor rust, ontstressen en zalig samenzijn met puberende kinderen of de baby die rare woordjes heeft geleerd in de creche, zon zee en zwembabes. Als je ergens in Club Med zit, of in een B&B op een plaats waar God himself graag zou willen wonen, zie je de mensen die van vakantie hun job gemaakt hebben, in de weer. Zijn het droomjobs?

woensdag 4 juli 2012

Di Rupo vraagt creativiteit

De Belgische nationale feestdag komt eraan. (Eerst nog even de Vlaamse vieren) In de aanloop naar 21 juli, vraagt Elio Di Rupo om creativiteit in het herstelplan van de Belgische economie en in de samenwerking met de sociale partners. Onze Eerste Minister wil zich goed voorbereiden voor zijn eerste Nationale feestdag als Eerste burger van België. Hij roept hierbij op tot creativiteit. Een mooie opgave. Elio Di Rupo wil vooral creativiteit in het sociale stimuleringspakket voor economisch herstel. 
Het plan heeft zelfs een draaiboek, die begint op 21 juli. "Dan zal de overheid proberen om de eerste stappen van het herstelplan te nemen. Daarna wachten we tot september op de indicatoren van het planbureau om de samenwerking met de sociale partners constructief verder te zetten tot het einde van het jaar."
De eerste Nationale feestdag, oproep tot creativiteit en een Plan met een agenda... dit jaar kan voor Di Rupo niet meer stuk.

Over Kakapo en Dodo's

Jaren geleden, toen ik mijn kleine meisje in de creche achterliet, hoorde ik zeggen : 'zet je op de kakapo'. Wat wist ik van het leven, maar dat woord zou mijn dochter niet mogen horen, dacht ik, toen jong en onervaren. Een 'kakapo' mag in haar wereldje niet bestaan. En ik kreeg bijna gelijk. De kakapo werd sinds korte tijd met uitsterven bedreigt. Daar is nu verandering in gekomen. En nu ben ik blij en vermeld het als goed nieuws: Er bestaan terug kakapo's in de wereld van mijn dochter!
De kakapo is een bizarre vogel, wat het woord al aantoont. Net zoals de kiwi, is zijn thuiscontinent Oceanie. Hij vliegt niet of nauwelijks en is zeer tam. Een soort grote groene kip. De vogel zou bijna uitgevonden kunnen zijn door Sesamstraat.

dinsdag 3 juli 2012

Een Bob in het beleggen

En dat Belgen geen uilen zijn, moet ik hier niet vertellen. Zij vonden BOB uit in het verkeer. Als Europa nu een BOB wil uitwerken om veiliger te kunnen beleggen, kunnen ze best te raden komen bij ons kleine landje, groot in het sparen. Een Belg belegt gemiddeld 8.000 euro in ingewikkelde beleggingen.  Aan een Belg moeten ze niet uitleggen hoe men best spaart. We zijn hiermee de kampioenen in spaarproducten met een complexe structuur, risicovol, maar vaak ook winstgevend. En dan klagen ze hier nog dat de Belg zich alleen houdt aan de 'domme' spaarboekjes.
Een Duitser of een Fransman, belegt gemiddeld 2.000 euro in deze producten. In Engeland is het helemaal kommer en kwel voor ingewikkelde spaarplannen, zij beleggen er amper 1.000 euro in. Sparen wordt er bij ons met de paplepel ingegeven. Het is een stukje van onze opvoeding, kunnen omgaan met ons spaargeld. Dus als Europa, het FSMA de spaarwatchdog, een campagne wil opstarten zoals de campagne 'Bob' over de veiligheid van beleggen, kunnen ze best te raden komen bij ons va en ons moemoe, want zij kunnen het hen haarfijn uitleggen.

maandag 2 juli 2012

Busje komt zo

Busje komt zo, busje komt zo, dat is wat ze in Parijs niet vlug meer zullen zingen. Wachten op de bus wordt er zo aangenaam, dat je voor je plezier wacht zonder dat je eigenlijk een bus moet nemen. Wachten is niet langer meer verloren tijd, maar nuttig besteed. De buskotjes, what's in a name, van de RATP zullen uitgerust zijn met een WIFI aansluiting, een kleine bibliotheek, koffiemachines en zelfs electrische fietsenverhuur. Wachten krijgt hiermee een hele nieuwe dimensie. Dit bushokje van de toekomst staat reeds juist buiten Gare de Lyon. Het zal er 5 maanden blijven staan als test.
Het bushokje van de toekomst wil een innoverende sociaal trefpunt worden. Je hebt er gratis wifi, uitleenbib, koffie en een snackje, electrische fietsverhuur en een oplaadpunt voor je GSM.


© Aurel Studio. Design details van het bushokje.
Bar-style tafeltjes geeft alles een trendy uitzicht. Hier zit de Urban designer Marc Aurel achter.
In San Francisco plannen ze dan weer een bushalte op zonne-energie. Dit prototype zal tevens functioneren als elektriciteitscentrale en zal de overschot van energie doorsturen naar het lokale netwerk. Verder zal het de vrije energie gebruiken voor een goede LED verlichting en een gratis WIFI aansluiting.  
Het prijskaartje van deze bushokjes komt neer op $25.000-$30.000. De helft van de kostprijs zal gedragen worden door de reclame-inkomsten. Het materiaal dat gebruikt is, zou vandaalresistent zijn, ttz bestendig tegen grafitti en het losrukken van de zonnepanelen, waarvoor het meeste gevreesd wordt. Hoewel de burgemeester van Frisco ervan overtuigd is dat de mensen respect zullen hebben voor de innoverende verbeteringen aan het straatbeeld.