zondag 20 januari 2013

Engeland is gesloten, de sleutel is...

De eurocrisis slaat om zich heen, toch komen er ook positieve signalen. Grieken sparen weer, Portugal wil minder steun en 'redt' het door de inspanningen van hun eigen onderdanen. Spanje is te trots om steun aan te nemen en modderen stilletjes verder. De Nederlanders besparen, de Duitsers repatriëren hun goudvoorraad vanuit de Verenigde Staten om hun inlandse markt terug vertrouwen te geven. En de Belgen zijn de rijkste onder de Euro-onderdanen. In al deze maneuvers wil Engeland laten zien dat ze het alleen kunnen en willen zelfs uit de handelsunie EU stappen.
De Verenigde Staten, die ervaring hebben met handelsunies, waarschuwen Londen dat dat geen goed idee is. Zij gaan zelfs zo ver dat een uittreding uit EU de relatie met Washington zou schaden. Een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Philip Gordon, zei op bezoek in Londen in duidelijke bewoordingen dat Washington „een sterke Britse stem in een sterke Europese Unie willen”.
Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering zich mengt in de Europese politiek van de Britten. De tegenzin tegen EU groeit in Engeland. Cameron voelt de hete adem van de europsceptici in zijn nek. Toch weten ook de Britten dat de EU een wereldspeler is. Het EU is tegenwoordig een belangrijk economisch handels vereniging, naast de zijlijn staan zou geen goed idee zijn.
„Wij hebben een groeiende relatie met de EU, die een belangrijker stem in de wereld krijgt, en wij willen een sterke Britse stem zien in die unie”, zei Gordon. Hij wees het idee van de hand dat een Brits vertrek uit de unie de „speciale relatie met de VS” zou verbeteren. „Amerika zou doorgaan nauwere banden aan te knopen met de EU, die ook een cruciale partner is op het wereldtoneel”.
Het b

Geen opmerkingen:

Een reactie posten