zondag 10 februari 2013

Chinees NieuwjaarVoor alle Chinezen een zalig en voorspoedig nieuw jaar toegewenst. Heel dit weekeinde vieren zij de komst van het nieuwe jaar en het nieuwe teken waarin dit jaar zijn persoonlijkheid zal putten. Als uitvinders van het vuurwerk, knalde het van Beijing tot in New York, van Buenos Aires tot in Toronto, tot in Sint-Petersburg. Het jaar van de Slang is met voetzoekers en knallen geïnstalleerd. 

Bij het vuurwerk werd ook, en dit voor het eerst publiekelijk, kritiek geuit over de corruptie en de verkwistende uitgaven van de regering. De chinezen gaven met hun vuurwerk vooral een boodschap door dat het tijd is voor verandering. De regering had immers gevraagd om minder vuurwerk af te steken, dit om economische en ecologische redenen. De staatsbedrijven hadden veel minder feestelijkheden en vuurwerk op hun programma staan, de mensen in de straat staken dan weer meer af dan normaal, als protest. Ook de nationale show op de Chinese televisie was gedrenkt in eenvoud en besparingen. Hoewel Celine Dion te gast was en naast haar nog tal van andere beroemde Chinese artiesten, werd hetzelfde podium van vorig jaar gebruikt. De Chinezen vragen aan de overheid reeds maanden om een fundamentele verandering van het politieke systeem door te voeren. Deze oppervlakkige besparingen van het Nieuwjaar zal niet echt de corruptie en de verkwistingen van de staat verminderen.
Vuurwerk met Nieuwjaar in China betekent geluk en voorspoed. In een jaar dat crisis in de sterren draagt, is dat misschien wel een pijl meer waard. De andere jaren in het teken van de Slang, waren voor China en zelfs voor de wereld, niet echt een topjaar: 1917 zonk de Hong Kong beurs de dieperik in en 1929, was het voorjaar van de grote globale depressie, 2001 de aanval op de Twin Towers. Als je je in het avontuur wil storten dat de laatste weken in België wordt aangeprezen, aandelenjacht, let dan maar op uw eieren. Als je op hoge torens zit, daal dan enkele verdiepen naar beneden. 
Toch worden de economen en beleggers van deze planeet niet echt nerveus van de Slang. Het is niet alleen het 'beest' dat belangrijk is, ook de 5 basiselementen, klinkt het in de beursgang. De slang wordt dit jaar omringt door de 5 elementen die in een positief licht staan.
De beursroddel in New York fluistert dat de slang zich dit jaar beter zal gedragen. Zij zijn er zeker van dat de slang zal dansen op harmonieuze tonen. 'Zij (de slang is ying vrouwelijk) zal met haar charmes de mopperende en humeurige Draak van 2012 (hij, yang mannelijk) afleiden en vermurwen. ‘Hij’ dreef menig belegger tot de wanhoop en chaos. Yin, de slang, zal vrouwelijke orde brengen, en kalmte verspreiden om met vertrouwen het jaar tegemoet te zien. '

Geen opmerkingen:

Een reactie posten