zondag 10 februari 2013

Vlaamse of Waalse kanker?

http://cultuurprikgwendolien.blogspot.com.ar/2012/12/morgen-is-nu-zoeken-naar.html
Deze week was het kankerweek, geen week om te kankeren, eerder om positieve berichten over deze vreselijke ziekte te verspreiden en de mensen bewust te maken van dit monster dat ons langs alle kanten beloert.
In Belgie zou kanker met 30 a 50% gedaald zijn, dit door onze gezondere manier van leven. We mogen onze levenstijl niet onderschatten als oorzaak of reden van deze ziekte. Het ligt niet alleen aan de deodoranten, ook niet aan de hoge luchtvervuiling, de stress en andere hypothetische drogredenen die een kankertrigger zouden zijn, zegt dokter Didier Vandersteichel, medisch directeur van de Stichting tegen kanker. De daling van de kanker ligt aan ons zelf, aan onze verandering van leven: zonder tabak, alcohool ultravioletstraling, overgewicht, ...
De kankerdag, op 4 februari, begon met een reflectie van ons individueel leven: 'Wij zelf kunnen persoonlijk iets doen tegen kanker.' We hoeven niet te wachten tot de maatschappij dat voor ons doet. Door een beter bewustzijn kunnen levens gered worden, kunnen we ons eigen leven redden. Het IPSOS, enquete bureau, gaf de resultaten voor dit seminarie in Brussel. Zij ondervroegen 1000 Belgen tussen de 16 en de 70 jaar op aanvraag van Anti-kanker stichting. Daaruit bleek dat 43% van de ondervraagden de schuld van kanker bij externe elementen leggen. De rest stak het op dagelijkse gebruiken die opgelegd worden door werk of druk van de maatschappij, zoals gebruik van GSM, auto, deodoranten ed.
Er is ook een verschil in geslacht. Vrouwen zijn zich meer bewust dan mannen over de impact van een gezondere levenstijl en de daling van kanker. Ook tussen Noord en Zuid in ons land is er een verschil. De vlamingen denken meer aan kanker als een genetische erfziekte, het zit in de familie dus je kan alles doen wat je wil. Ook denken Vlamingen meer dan Walen dat kanker dadelijk dodelijk is, het is en blijft een fatale ziekte in het Noorden van het land. Walen zijn iets positiever. Toch denkt 1 op 10 Belgen nog steeds dat een diagnose van kanker een doodvonnis is. Ook dat wordt door de medische statistieken tegen gesproken.Een gezonde levenstijl, bewust ons lichaam en geest verzorgen , positief ingesteldheid, het zijn beschermingen tegen kanker, waar vooral (70%) van de Walen van overtuigd zijn, tegenover (43%) van de Vlamingen. We kunnen nog iets leren in het Zuiden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten