woensdag 3 april 2013

De Paus blijft populair

Het paasfeest in Argentinië is nog nooit zo luidruchtig gevierd in de laatste 10 jaar. Vanaf donderdag trokken processies door de straten en werd er luid gezongen. Vrijdag was het dan weer aan de processies met klaagliederen. Zaterdag liepen er honderden jongeren op de straat met uitnodigingen om zondag naar de Paasmis te komen. De katholieken voelen zich gesteund en willen dat iedereen het weet. De Paus deed ook dingen die nog nooit eerder gezien zijn: de voetwassing in een jeugdgevangenis en er was zelfs een meisje bij, al helemaal een verrassing. Zijn speech tijdens de homilie op witte donderdag sprak boekdelen. Hij sprak harde woorden voor de clerus, de kerkelijke overheden: "Maak je handen vuil, stink als een schapenherder, want dat is wat van je verwacht wordt." Harde woorden voor velen in Rome die graag met rode schoentjes en glinsterende fucsia zwierkleedjes rondlopen. Hij vroeg aan de priesters om uit zichzelf te treden, naar de mensen toe te stappen met een open vizier, niet als onderhandelaar of icoontje.
Tijdens zijn homilie sprak hij ook over de trieste pastoors, die zich opsluiten in zichzelf en niemand ontmoeten. Het worden wereldvreemde mensen die niet over problemen tussen man en vrouw, tussen ouders en kinderen kunnen spreken. 
Priesters moeten optimistisch naar de wereld en de maatschappij kijken, oog hebben voor de kleine kantjes van het leven, zich niet verheven voelen boven de mensen rondom hen. "Als een priester zijn hart en geest niet openzet, wordt hij triest, en verandert hij in een soort antiek verzamelaar ipv in een pastoor met de geur van het schaap aan zijn handen, ..." zei Fransiscus tijdens de voetwassing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten