woensdag 3 april 2013

S´paren? of investeren!


Als je nog niet wist waar Cyprus lag, weet je het nu wel. Dit eiland stelde zich de laatste weken voor als nooit tevoren. Een paradijs, niet alleen voor vakantiegangers, ook voor je bankzaken. Een Kaaiman eiland in de Middellandse zee, nu een depositobelasting in Cyprus overwogen wordt, veroorzaakt dit ongerustheid voor grootspaarders die hun geld willen stationeren. Om te beginnen al een ongezonde houding. Verder roert er nu in heel de Europese spaarders een golf van ongerustheid. Zeker de kampioen van de spaarders, de Belg, volgt met argusogen de ontwikkeling op het eiland tussen Griekenland en Turkije.
'Hold-up', 'Confiscatie', 'Trigger voor een bankrun'. Het is maar een greep uit de eerste reacties van spaarders in Cyprus. Ook als ze daarna de situatie een beetje recht trekken en pas spreken over belastingen boven de 100.000 euro, is de angst nog niet helemaal over.
De vraag is niet dadelijk of we deze situatie in Belgie kunnen krijgen. Is het niet beter ons af te vragen wat we met 100.000 euro aan spaargeld kunnen doen? In een kous steken of creatieve mensen er actief mee laten werken? Mijn eerste boodschap van opa toen ik mijn zondagsgeldje verloor als klein ukkie: 'Geld moet rollen, meisje.' Een wijze les die ik nooit vergeten ben. Hoe kan geld nu rollen op een spaarboekje, het meest passieve middel om geld te bewaren?
Al de bepampelende woorden van ministers zoals Koen Geens ten spijt, garantie en bescherming zijn niet heilig, nergens en nooit eeuwig. Zekerheid is de definitie van onzekerheid. Sparen is gezond, niet alleen om het bewaren van centjes die je op een ander moment in je leven misschien nodig hebt, ook om een gezonde levensstijl aan te houden. Alles door deuren en vensters smijten is leven zonder naar de toekomst te kijken. Toch is een spaarpot van 100.000 euro geen appeltje voor de dorst meer. Dat is verloren geld voor de economie. Er zijn genoeg mensen die met een kleine investering grote dingen verwezenlijken, banken zoals Triodos  of organisaties van microkredieten doen heel wat meer dan als kloeken op eurootjes zitten.
et voorstel van Europa om belasting te heffen op Cypriotische spaarrekeningen zorgt over heel Europa voor grote ongerustheid bij spaarders. Sommigen opperen dat het beter is om spaarcenten niet langer toe te vertrouwen aan een bank. Maar België is Cyprus niet.
Lees ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten