donderdag 26 december 2013

Privacy is een fundamenteel recht

We hadden de kerstboodschap van onze nieuwe koning. Koning Filip sprak ons voor het eerst toe en bedankte ons voor onze warmte. Een Belgisch karaktertrekje. Ook hij spreekt over de minder bedeelden, eenzamen en armen, net als de Paus en Koning Willem-Alexander. Een kerstmomentje dat bijna een cliché geworden is. De kerstboodschap vanuit een andere hoek werkte inspirerender: Snowden sprak in Rusland over onze privacy. Iets waar we allemaal, groot en klein, arm of rijk, mee te maken hebben. Een privacy die fundamenteel met het recht van de mens verbonden is en zo vaak geschaad wordt door mensen met macht. Regeringen, werkgevers en zelfs in familiekring: ouders en oudere zussen of broers, als laatste collega's en schoolgenootjes. In de tijd van facebook Twitter INlink en andere sociale netwerken weten we zo wie zo meer van elkaar. Privacy is daarom een boei die onze levenswaarde kan ankeren. 

Snowden roept in zijn speech op tot verzet tegen grootschalige afluisterpraktijken door overheden. "Samen kunnen we een betere balans vinden, een einde maken aan de afluisterpraktijken en de overheid helpen herinneren dat als ze echt willen weten hoe het met ons gaat, vragen goedkoper is dan spioneren."

In zijn speech zegt Snowden: "Een kind dat vandaag geboren wordt, groeit op zonder de notie wat privacy is, het zal nooit weten wat het betekent om een privémoment te hebben, een gedachte die niet is opgenomen en geanalyseerd. Dat is een probleem. Want privacy is belangrijk. Privacy stelt ons in staat te bepalen wie je bent en wie je wilt zijn."

Snowden onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert. Daarna vluchtte hij naar Hong Kong en later naar Rusland. Daar zit de Amerikaan nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten